Knusktørr luft for Nexans

– Den tørre luften F-Techs avfuktere produserer, gjør at vi kan levere likestrøms- og vekselstrømskabler med optimal isolasjon. Både i produksjonsanlegget i Halden og når vi skjøter kabellengder ute.

Prosjektingeniør Haakon Berthling Hamre hos Nexans forteller at bedriften er avhengig av så tørr luft som mulig for å kunne levere gode produkter til kundene.

– Jo tørrere jo bedre, er vårt mantra. Kan vi få den relative fuktigheten ned i bare ti prosent er det godt for oss, sier han. I dag har F-Tech levert et nytt avfukteranlegg til produksjonsanlegget i tillegg til to konteinere som produserer tørr luft. De mobile enhetene frakter Nexans verden rundt for å kunne skjøte kablene.

Kabelolje ikke vann
Papir sammen med kabelolje gir fantastisk isolasjon for kraftkabler som legges på sjøbunnen. For at papiret skal trekke til seg kabeloljen må det være knusktørt.

Den multinasjonal kabelprodusenten hvor den norske avdelingen blant annet er spesialister på sjøkabler, har i mange år produsert kraftkabler og brukt den spesielle blandingen av papir og kabelolje som isolasjon. Fordi det er behov for tørr luft i fabrikken og når kabellengdene skal skjøtes, er Nexans en erfaren bruker av utstyr som produserer tørr luft.

– Hvis ikke luften er knusktørr, vil papiret vi isolerer med, trekke til seg vanlig luftfuktighet, og ikke kabeloljen. Det er blandingen av papir og olje som er clouet her. Papiret greier ikke ta opp så mye olje som det bør, hvis vi har et fuktig miljø. Derfor er det så viktig for oss å ha det tørt. Når vi er ute i felten og skal skjøte kabler, gjøres dette inne i et telt. Da bruker vi de mobile enhetene til å blåse inn tørr luft slik at vi får ned fuktigheten. Dette gir god isolasjon for høye spenninger, forklarer Hamre.

Hamre og hans kolleger har testet det nye utstyret fra F-Tech, og det fungerer akkurat slik de ønsker.

– Det er gjort enkelte justeringer for å gjøre utstyret optimalt for oss. Vi har blant annet fått inn noen varmeelement, og F-Techs avfukteranlegg har en del funksjoner som gjør vårt arbeid enda enklere i forhold til det utstyret vi hadde tidligere, forteller en fornøyd Hamre som snart frakter sine folk og en mobil avfukterkonteiner til Kina for å få på plass kabler.