Som oftest er drenering bortkastet, men ikke alltid.
Fukt i kjelleren kan komme av flere grunner, som dårlig drenering og sprekker i grunnmuren, men den aller vanligste grunnen er kondens.
Se for deg hva som skjer når du tar med deg et glass med kald drikke ut på en varm sommerdag – det dugger på glasset.
En typisk norsk kjellermur er som oftest mange grader kaldere enn omgivelsene rundt. På de aller fleste hus som er bygget før år 2000 er det ingen utvendig isolasjon rundt kjellermuren, slik at betongen som ligger under bakkenivå ikke har noen beskyttelse mot kulde og fukt som siver inn fra grunnen. Dette gjør at betongen alltid vil være kjølig og sjelden få temperaturer over 10-12 grader.
Når kjellerrom blir innredet som boligrom vil romtemperaturen i kjelleren stige. Når den varme luften treffer de kalde betongveggene vil det kondensere, like sikkert som at et glass med kald drikke som blir satt ut en varm sommerdag vil få dugg på seg. Varm luft har nemlig plass til mer vann i seg enn det kald luft har. Når den varme luften fra det oppvarmede kjellerrommet treffer de kalde betongveggene blir den nedkjølt. Dermed vil det vannet som er til overs begynne å dryppe nedover veggene. Kondensen som skapes mellom betongveggene og ny innredning trekker inn i organisk materiale. Dette gjør at veggene som er bygget utenpå betongen begynner å råtne, noe som blant annet kan føre til dannelse av den helseskadelige muggsoppen.
Å grave opp rundt hele huset, isolere muren og så få plass belegningsstein, planter etc. kommer gjerne på kr. 300.000,- En slik jobb vil fungere hvis det er en moderne kjellermur og det samtidig er isolert under gulvet. Med en gammeldags tykk gråstein/betongmur eller et hus uten isolasjon under gulvet er en slik operasjon nesten bortkastet. Det vil fortsatt være kuldebroer og kalde partier som vil gi høy fuktighet og kondens.
En avfukter og tilbehør koster ca. kr. 15 – 20.000,- Driftskostnader per år vil ligge på ca. kr. 500 til 1000 kr.