Rask og energieffektiv nottørking

Scale Aq valgte Ventadry til sitt nye anlegg for notservice på Hestnes. 
– Kapasitet og energibruk var avgjørende, sier prosjekteier Kai Karstensen.

Servicestasjonen på Hestnes har over 40 års erfaring med notservice. Nå har ScaleAq utvidet med et topp moderne nybygg på 2800 m2 til service, reparasjon og bygging av nøter. Impregneringsavdelingen er utstyrt med et dobbelt tørkesystem med Ventadry, som sørger for å levere tørr luft til veldig lav energibruk. Det er mulig takket være den unike kombinasjonen av CO2-varmepumpe og adsorpsjonsavfuktere.

En smart kombinasjon

– Vi ser at det er en smart kombinasjon, og det virker som et gjennomarbeidet konsept, sier Karstensen. Han opplyser at både en konkurrent og totalleverandøren hadde anbefalt Ventadry, og selv har han god erfaring med en av hjernene bak Ventadry, Øen Kuldeteknikk.

Behovet for høy tørkekapasitet sier seg selv ut fra de fysiske dimensjonene som gjelder i notservice: Den vanligste notstørrelsen er 157 meter i diameter, men det kan variere fra 120 til 200 m. Vekten ligger stort sett mellom 3 og 6 tonn, så etter impregnering er det mye fuktighet å tørke ut.
– Tørkingen skjer ved hjelp av en stor trommel. Nøtene spoles inn på den, og så kjøres tørr luft inn i senter av trommelen. Alt står inne i et rom som er lukket, forklarer Karstensen. Der er relativ luftfuktighet 80 til 85 % når tørkingen starter.

Service av not hos ScaleAq på Hestnes
Takhøyden i nye hallen for notservice på Hestnes er hele 12 meter. Foto: ScaleAq

Vil spare 80 til 90 % energi

Karstensen understreker at servicestasjonen på Hestnes foreløpig bare har gjort forsiktig testing av Ventadry-anleggene. Men det er ingen tvil om at nottørkingen går betydelig raskere enn før.
– Det gjør det, og det er et mye mindre energikrevende system. Vi vil spare 80 til 90 %, poengterer han. Da sammenligner han med eksisterende tørkesystem uten varmegjenvinning.
– Vi er spent! Vi ser fram til å komme i gang skikkelig utover høsten og se hva det kan bidra til av kapasitetsøkning.

Laget for formålet

– Ventadry er et produkt vi har utviklet nettopp til slike formål som nottørking, sier daglig leder Frank Øen i Øen kuldeteknikk. De står for CO2-varmepumpe og røropplegg i Ventadry, mens F-Tech har ansvar for avfuktere og styring av selve tørkeprosessen.
Anlegget på Hestnes er det første Ventadry har levert til nottørking.
– Denne kunden er opptatt av tørkeeffekt og kWh-forbruk for antall liter uttørket vann. Da er vårt system bransjeledende, sier Øen.

Full kontroll året rundt

Begge tørkesystemene på Hestnes har kapasitet på ca 20 000 m3 luft i timen, og bruker 100 % omluft siden rommene er tomme under tørking.
– Dette systemet gir full kontroll både på fuktighet og temperatur, året rundt. Det er viktig at nota ikke blir for varm under tørking, poengterer salgs- og prosjektleder Odd Olav Fosso i F-Tech. Selskapet har lang erfaring med avfukterløsninger for nottørking, og har egenutviklet styring av dem.
– Vi har levert mange tørkeanlegg langs hele kysten, og utenfor Norge. Med Ventadry har vi gjort anleggene enda bedre, poengterer Fosso.

Teknisk rom med ventilasjonskanal horisontalt oppunder taket, adsorpsjonsavfukter (til venstre) og kanal inn til avfukteren med kjølebatteri til høyre.
Ventadry kombinerer adsorpsjonsavfukter og CO2-varmepumpe.

FAKTA: Slik presses energibruken ned

CO2-varmepumpen kjøler ned luften slik at den forhåndstørkes før den sendes inn i avfukter.
Der tørkes den videre, slik at prosessluft på ca 30 grader og 5 % RF kan sendes inn i trommelen og tørke nota. Overskuddsvarme fra kjølingen brukes til å regenerere avfukteren, og dermed blir energiforbruket veldig lavt.

Les mer om det smarte tørkekonseptet  i vår nye brosjyre og på Ventadry.com. 

Vendadry installert i teknisk rom, med kjølerør og ventilasjonskanaler ut fra toppen.

ScaleAq er først ute med å velge Ventadry sin plugg og tørk-løsning for nottørking til sin stasjon for notservice på Hestnes.