Adiabatisk kjøling i Markeveien 1
– Luftkjøling med vann har blitt brukt i tusenvis av år. Da er det også innafor i et bygg fra 1913, sier Eivind Bengtson, prosjektleder for DNB Næringseiendom, som er veldig fornøyde med adiabatisk kjøling.
Midt i Bergen sentrum, i en tverrgate til Torgalmenningen, ligger en bygning som har blitt omsvermet i en rekke fagmiljøer lokalt. DNB Livsforsikring ved forvalter DNB Næringseiendom har nemlig sørget for å bringe en staselig gammel bygning fra 1913 til topp moderne og miljøriktig standard, samtidig som byggets elegante historie er ivaretatt.
Gjemte og glemte kvaliteter er tatt fram igjen, som originalt terrazzo-gulv skjult under tepper og inngangsdører som ble funnet på en låve i Sogn. Rehabiliteringen er gjort etter tilnærmet Tek17-standard. Bygget er etterisolert innvendig og delvis utvendig, er fullt utstyrt med trådløse sensorer, og har moderne, miljøvennlig kjøling.
Indirekte adiabatisk kjøling
– Eksisterende kjølemaskin var for liten. I stedet for å øke kapasiteten på dette systemet, fant vi ut at adiabatisk kjøling var et smart valg, forteller Eivind Bengtson. Han var prosjektleder i DNB Næringseiendom da Markeveien 1 ble rehabilitert, og er nå prosjektleder i AMTEK.
– Adiabatisk kjøling er noe vi prøver å tenke på i alle prosjekter, legger han til.
Småpenger i driftskostnader
Beregningene for Markeveien 1 tilsier at adiabatisk kjøling reduserer kjølebehovet med ca. 45 %.
– Det er ganske vesentlig, ikke minst for driftskostnader. For adiabatisk kjøling utgjør driftskostnadene småpenger; jeg tror vi beregnet ca. 2 000 kr i året for vann. Det er ganske utrolig, mener rådgiver Lars Petter Hellevik i Sweco, som har prosjektert kjøleanlegget.
– Men vi har ikke sett bygget i full kjøledrift ennå, presiserer Hellevik.
Bare noen få dager med for høy temperatur
Med adiabatisk kjøling kan det bli noen få timer med høy innetemperatur når luftfuktigheten er høy. Da er det minst å hente med adiabatiske løsninger.
– Vi kan få noen sånne dager, men det er få timer i året totalt, poengterer Hellevik. Han mener det å tillate noen få varme dager i juni og juli kan være fornuftig, hvis man samtidig kan spare et par millioner kr på en kjøleinstallasjon.
– Det avhenger av kunden, sier Hellevik.
Et seriøst alternativ til tradisjonell kjøling
DNB Næringseiendom endte uansett med å bytte ut den gamle kjølemaskinen med et kuldemedium som skal fases ned (R134a) til en maskin basert på det naturlige kuldemediet propan.
– Slik får vi to oppdaterte, langsiktige løsninger i tråd med DNB Næringseiendoms miljøstrategi, poengterer Bengtson. Takket være adiabatisk kjøling holdt det med mye mindre effekt på kjølemaskinen, og dermed både lavere investering og lavere driftskostnader.
En filterstasjon gir god nok vannkvalitet
Bengtson mener det ikke er spesielt krevende å vedlikeholde et anlegg for adiabatisk kjøling.
– Ikke noe mer enn for en kjølemaskin, sier han. Mens Hellevik poengterer at vannkvaliteten i anlegget må være god for adiabatisk kjøling med befukting via dyser slik F-Tech leverer.
– Vannrensing er vesentlig. Erfaringen nå er at vi klarer å løse dette med en filterstasjon, opplyser han.
Ingen grunn til å frykte mugg og sopp
Bengtson mener det finnes en utbredt misforståelse om adiabatisk kjøling.
– Mange tror at vi befukter tilluften, men det gjør vi ikke. Vi tilfører vanndamp i avtrekket, og tar ikke med vanndamp inn bygget. Så man trenger ikke være redde for at det skal større fare for fuktproblemer enn ved tradisjonelle ventilasjonssystemer poengterer han.
Trigger byggherrer
Prosjektet i Markeveien bidrar til å spre kunnskap om adiabatisk kjøling; Bengtson forteller at det har vært mye besøk.
– Gode erfaringer og løsninger skal deles, vi må jo komme oss videre som bransje. Mange byggherrer har stilt spørsmål nettopp om adiabatisk kjøling, sier Bengtson, som er overbevist om at dette blir en mer brukt løsning lokalt.
– Vi er veldig fornøyde med adiabatisk kjøling, konkluderer han.
Fakta om adiabatisk kjøling i Markeveien 1
Type anlegg: Indirekte adiabatisk kjøling
Brutto areal: 7240 m2
Byggherre: DNB Eiendom
Generalentreprenør: LAB Entreprenør
Entreprenør ventilasjon: GK
Rådgiver ventilasjon: Sweco Hovedentreprise 1 / Asplan Viak Hovedentreprise 2
Prosjektperiode: 2019 – 2022
Sted: Bergen