VM-debut for avfukter

Fosenhallens nye avfukter ble behørig testet under både World Cup og VM for juniorer i mars. – Det gikk utrolig bra, fastslår driftsleder Arnt Åge Grande.

Av: Hilde Kari Nylund

Flerbrukshallen i Bjugn i Sør-Trøndelag er en av tre innendørsbaner for hurtigløp på skøyter, og har i tillegg baner for ishockey, curling,  fotball og et løpedekke på 360 meter innenfor lengdeløpsbanen. ballidretter. Hallen ble åpnet i 2007. Den er ikke oppvarmet, og det ga tidvis tøffe forhold.

– Vi hadde høy luftfuktighet, opp mot 90 % relativ fuktighet. Når det er kaldt, føles det enda kaldere, forteller Grande. Dessuten fikk en del utøvere helseplager av forholdene. Hallen var planlagt med avfukter fra starten av, men dette ble tatt ut av prosjektet.

– Vi tok kontakt med konsulentene som var med og bygget hallen, og fikk nye vurderinger. Vi så ikke så mange andre muligheter enn avfukter for å gjøre noe med inneklimaet, understreker Grande.

Kjenner stor forskjell

Anlegget ble for alvor testet to helger i mars, først med junior World Cup og så med junior-VM.

– Da kjørte vi så hardt som avfukteren greide. Det gikk utrolig bra – vi fikk både personlige rekorder og nasjonal rekord, opplyser Grande. Utøverne tok også det meste av banerekorder for juniorer. Grande presiserer at en ny, batteridrevet ismaskin også bidro til bedre forhold, men avfukteren bidrar definitivt til bedre inneklima.

– Du kjenner stor forskjell på lufta. Det er ikke så rått og det stikker ikke sånn når du kommer ut i hallen, understreker Grande. Selv om det selvfølgelig koster å bruke avfukteren, er det gunstig for konstruksjonen at lufta avfuktes.

– Det kan spare oss for mye vedlikehold, sier Grande.

Utnytter overskudd

Selve løsningen med avfukter og distribusjonskanaler for tørrluft står Fosen Ventilasjon AS for.

– Vi har levert en avfukter fra F-Tech som utnytter varme fra fjernvarmeanlegget, forteller prosjektleder Inge Blomsø. Hallen er nemlig knyttet til fjernvarmeanlegget i Botngård som har sjøvannsvarmepumpe, og isanlegget er en del av den kalde sida i varmepumpeanlegget. Varme fra anlegget brukes til å varme opp luft som regenererer rotoren i avfukteren.

– På den måten kan vi drifte avfukteren mer energiøkonomisk enn det som er vanlig i direkte installasjoner, poengterer Blomsø, men presiserer at det også er nødvendig å bruke en del elektrisk varme i prosessen.

Kort kanalnett

Fosen Ventilasjon AS har også levert kanalnettet for å distribuere den tørre lufta ut i hallen. Hallen er 186 meter lang, 74 meter bred og takhøyden er knappe 20 meter. Det er bare lagt inn kanalnett i den ene kortenden av hallen – ca 1/5 av hallvolumet- så distribusjonsnettet er forholdsvis lite.

– Det var veldig mange skeptikere som mente vi måtte ha et omfattende distribusjonsnett for lufta for å få den fordelt i hallen, forteller Blomsø. Fosen Ventilasjon AS har også levert et avfuktningsanlegg til Salmar, med avfukter fra F-Tech. Dette anlegget viser at fuktighetsdifferansen driver prosessen med å utjevne fuktigheten i volumet som skal avfuktes.

– Erfaringer fra Fosenhallen viser at det er veldig jevn fuktighet i hele hallen, fastslår Blomsø. Det er veldig lite forskjell på den delen av hallen som er lengst borte fra kanalnett til avfuktingsaggregatet, og det som er veldig nært.

Må optimalisere relativ fuktighet

Under skøytestevnene i mars ble anlegget driftet for å gi relativ fuktighet (RF) på ca 52 %.

– Det var litt for å teste ut anlegget, men også for å gi optimale forhold, sier Blomsø, som understreker at avfuktingen koster selv om løsningen utnytter overskuddsvarme.

– Driftspersonalet må jobbe med å finne riktig driftsnivå for relativ fuktighet i hallen, poengterer han.

Blomsø mener at hvis de legger seg på et nivå rundt 62 %RF, vil det være optimalt for følbar fuktighet, energibruk og kostnader. Blomsø tror ikke utfordringene i hallen kunne vært løst uten avfukter.

– Fuktighet tilføres når man vanner isen, og det tilføres fuktig luft utenfra fordi hallen ikke er helt tett.

Svære dimensjoner

Avfukteren håndterer 18.000 m3 luft i timen når den går for fullt. Leverandøren F-Tech har forsynt en rekke ishaller med avfukter, blant annet : Skien Flerbrukshall, Iskanten i Bergen, Snarøya Curlinghall, Jar Ishall, Narvik Ishall og Tromsø ishall.

– Men Fosenhallen er litt spesiell for meg – jeg er oppvokst i Bjugn, og avfukteren her er den største jeg har levert, sier avdelingsleder Hilde Brønlund med et smil. Hun poengterer at F-Tech alltid prøver å få kundene til å utnytte overskuddsvarme til regenereringsdelen i avfuktere når det er mulig.

FAKTA: Adsorpsjonsavfukter

En adsorpsjonsavfukter fjerner vann fra luft som passerer gjennom den. Slike rotorer er delt i to soner: adsorpsjon og regenerering. Hjertet i prosessen er en adsorpsjonsrotor dekket med silicagel som adsorberer vannmolekylene i luften som går gjennom rotoren. Når den er mettet med fuktighet, roteres rotoren over til en regenereringssone. Der tørkes den med luft som oppvarmet til 100-140 °C slik at vannet fordamper.  Den varme, fuktige regenereringslufta ledes ut av bygningen via et kanalsystem, og rotoren er igjen klar til å adsorbere vannmolekyler.


Adsorpsjonsavfuktere kan fungere som en standard ventilasjonsenhet når dette prosjekteres fra starten av. Da håndterer også enheten friskluft til lokalet. I en del tilfeller blir ikke avfuktere prosjektert fra starten av, men først når problemer med fuktighet oppstår. Da kan avfuktere installeres som separate enheter. Det er mulig å gjenvinne overskuddsvarme fra avfukterprosessen, men slike produksjonslokaler har ikke alltid behov for denne varmen.