Viktig med tørr byggeprosess

Aktuelt | Avfukting

Vestlandshus Mjelde AS bruker Rotoravfuktere for å tørke hus under bygging. Knut Vevle og Arthur Høylo har begge vært lenge i bransjen og vet hvor viktig det er med tørking under byggeprosessen.

Opptatt av tørre og tette bygg

Vi er veldig opptatte av at byggene våre skal være tørre og tette før vi begynner med isolering og innredning, sier byggeleder i Vestlandshus Mjelde AS, Arthur Høylo.

Vestlandshus Mjelde AS er forhandler for Vestlandshus i Bergen og omegn. Firmaet ble etablert i 1948 som Byggmester Mjelde. Det ble tilknyttet Vestlandshus i 1979, og har i dag 25 ansatte. De bygger for det meste eneboliger. For tiden holder de på med prosjektet Sørfjorden Panorama på Osyerøy, der foreløpig fire hus er under oppføring, samt flere andre byggeprosjekter i Bergen, Samnanger og Nordhordaland.

– Vi bruker i gjennomsnitt 7-8 måneder per hus. Det er viktig for oss å ha en god tidsramme, så vi får tid til å tørke huset tilstrekkelig underveis, sier Høylo, som har jobbet i firmaet siden 1975.

Fokus på tørking

Vestlandshus Mjelde AS har alltid hatt mye fokus på å tørke byggene underveis i byggeprosessen. Det er nemlig veldig viktig at materialet er tørt nok før plast og isolering legges på.

– Dersom man kler vegger som ikke er tørre nok inn i plast, vil man garantert få problemer, sier Høylo, som også er takstmann. I arbeidet med takstering av hus ser han mye av problemene som kan oppstå ved utilstrekkelig tørking.

Problemene som kan oppstå når et hus ikke tørkes tilstrekkelig i byggeprosessen er blant andre fukt, mugg og sopp. Ved å ha fokus på at husene skal være tette og tørre, får firmaet svært få reklamasjoner som gjelder lekkasjer og fukt.

– Når vi bygger et hus er vi opptatt av å få det tett så fort som mulig, slik at vi kan starte tørkeprosessen. Med så mye nedbør som vi har her på Vestlandet er husene ofte veldig fuktige når vi starter tørkingen, sier Høylo.

For å få husene tette fortest mulig bruker de ferdige veggelementer som bygges i firmaets produksjonshall, noe de begynte med i år 2000. I produksjonshallen bygges veggene ferdig med utvendig panel og vinduer montert, fuget og listet.

– På denne måten blir husene ferdig montert på noen dager, og vi kommer tidlig i gang med tørkeprosessen, sier Høylo.

Tidligere brukte de blant annet vifteovner til å tørke hus, mens de i dag bruker avfuktere fra F-Tech, ledende leverandør av avfuktere og befuktere og eksperter på fuktspørsmål.

Full kontroll med avfuktere

– Vi begynte å bruke avfuktere fra F-Tech for en 10-12 år siden, og det fungerer veldig bra, sier Høylo.

De har vanligvis én eller to avfuktere stående i husene gjennom hele byggeprosessen. Avfukterne styres av et hygrometer som måler fukten og regulerer avfuktningen.

– Med bruk av avfuktere har vi mye bedre kontroll på tørkingen. Før var det vanskelig å vite når det var tørt nok til å begynne innredningen. Tørkingen går også raskere enn før, sier Høylo.

Høylo forteller at de bruker fuktverdiene som er anbefalt i F-Tech’s brosjyre om Riktig byggtørking. Fuktigheten i materialet bør være under 14 % før man begynner å isolere, mens den relative fuktigheten bør være under 60%. Når man begynner å innrede skal den relative fuktigheten ligge på mellom 40 og 50%.