Luftavfukter: Lett å bli lurt
Kvaliteten på ulike avfuktere kan variere mye, selv om de tilsynelatende ser like ut. – Dessverre er det lett å bli lurt, sier Monica Aarethun i F-Tech. Her er de verste fellene.
F-Tech får ofte spørsmål fra kunder som har googlet seg fram til luftavfuktere de tror er sammenlignbare med F-Tech sine. Det gjelder både for avfuktere til privatkunder og til proffkunder.
– På papiret kan avfuktere se like ut, men som fageksperter har vi stusset på hva enkelte av produsentene sier om sine luftavfuktere, forteller Aarethun.
Blant annet handler det om hvor store arealer en avfukter oppgis å kunne dekke.
– Hvor mye fuktighet en luftavfukter klarer å fjerne, kommer først og fremst an på luftmengde og avfuktingseffektivitet, forklarer Aarethun, og utdyper:
- Luftmengde: Hvor mye luft som trekkes gjennom luftavfukteren
- Avfuktingseffektivitet: Hvor mye av fuktigheten i lufta som fanges opp i adsorpsjonsrotoren som sitter inni luftavfukteren
– Luftmengden avhenger av viften i en luftavfukter. Jo større viftekapasitet, jo mer fuktig luft klarer den å dra inn til tørking, forklarer Aarethun.
Størrelse på selve rotoren er viktig
Også for effektivitet er det først og fremst størrelsen det kommer an på.
– Rotorene i luftavfuktere er som regel laget av silicagel, et material med en ekstrem evne til å fange fuktighet fra lufta. Jo større rotor, jo mer fuktighet kan den fange per time, fortsetter Aarethun. Det er som å tørke opp vannsøl med en svamp: Jo større svamp, jo mer vann kan den suge opp.
Misvisende produktdata
Så da er det vel bare å sjekke luftmengde og rotorstørrelse før du klikker «legg til i handlekurven»?
– Dessverre er det ikke fullt så enkelt. Vi valgte til slutt å teste en større luftavfukter vi har fått mange spørsmål om. Da oppdaget vi at viftekapasiteten var mye lavere enn oppgitt: 160 m3/time i stedet for 380 m3/time, forteller Aarethun. Slike feil i produktinformasjon er det rett og slett veldig vanskelig for kunder å finne ut av.
– Men noe du kan gjøre, er å sjekke referanser. Da er det ikke alltid godt nok å se på kundeomtaler i nettbutikken – det kan være en fordel å kontakte kunder selv, mener Aarethun.
Tynt på innsiden
Heller ikke størrelsen på selve rotoren er det lett å finne ut av, siden dette sjelden oppgis i produktdatablader. Dermed må du skru avfukteren fra hverandre, noe F-Tech også har gjort.
– Vi har fått små avfuktere fra frustrerte kunder som heller ville ha en av våre modeller. Da har vi avdekket rotorer som bare er en tynn, liten plate. Den har ingen sjanse til å fange så mye fuktighet som produsenten lover – det er fysisk umulig, opplyser Aarethun.
For godt til å være sant… er sjelden det
F-Tech er ikke ute etter å snakke ned konkurrenter som har gode produkter, understreker Aarethun.
– Konkurranse på like vilkår er bare sunt, men villedende markedsføring er ikke det – og ikke minst går det ut over kundene, poengterer hun. Derfor er det frustrerende ikke å kunne gi kundene vanntette råd om hvordan de kan styre unna lureri.
– Det er vel med avfuktere som med mye annet: Hvis det er for godt til å være sant, er det sjelden det. Så hvis du kommer over en liten og nett avfukter, gjerne rimelig, som oppgis å fjerne like mye fuktighet som større, konkurrerende modeller, bør varsellampene blinke, mener Aarethun.
– Ut fra oppgitt produktdokumentasjon kommer disse to rotorene fra avfuktere som har samme kapasitet. Da er det ikke lett å være kunde, sier Monica Aarethun i F-Tech.
Da F-Tech skrudde fra hverandre en av de små avfukterne, viste det seg at rotoren ikke bare var mye mindre, men også mye tynnere enn i den store modellen.
Også viftene er det stor forskjell på. – Det er ikke mulig at disse viftene kan gi samme luftmengde, poengterer Aarethun.