Is, snø og glatte betonggulv

Is, snø og glatte betonggulv var problematisk for ansatte ved det store fryselageret GC Rieber Eiendom eier på Bontelabo i Bergen, og det var kostbart å fjerne isen. En spesialdesignet avfukter fra F-Tech løste problemene.

«Avfukteren fjerner fukten og dermed også grunnlaget for at snø og is legger seg. Etter to uker var mye av isen og snøen forsvunnet fra det kjempestore fryselageret for fisk, og etter en måned var alt borte»

– daglig leder i F-Tech, Odd Olav Fosso

Dyrt og ubehagelig med is og snø!

Fosso og ventilasjonsentreprenør Dan Horvei var sammen om å finne de gode løsningene for fiskelageret. – Ved siden av at det kan være farlig å kjøre truck og gå på glatte gulv, er det også kostbart å ha kjølelagre med mye is og snø. Å holde gjenfrosne fryseelementer gående krever mer strøm og det trengs mye energi for å reversere eller avise et slikt lager, noe som også betyr økte kostnader, påpeker Horvei.

Ny metode

Både Fosso og Horvei var spente på om den spesialtilpassede avfukteren ville fungere slik de trodde. Derfor fulgte de nøye opp anlegget i starten.

– Jeg vet at våre avfuktere har vært brukt til lignende oppgaver tidligere, men dette var det første anlegget vi monterte og tilpasset i Norge, derfor var vi ekstra spente på om det fungerte slik kunden ønsket, sier Fosso.

– Den innpakkede fisken drar med seg mye fukt og vann inn i forbindelse med innfrysingsprosessen. I tillegg brukes døren til fryselageret hyppig, og når døren åpnes øker fuktigheten med en gang. Derfor er det fremdeles noe is i arealet rundt døren. Men nå er fuktigheten i lageret redusert til bare en promille av det den var, det er imponerende, mener Horvei.

Fukt danner is. Når avfukterne fjerner fukten, er der ikke fukt å lage is av. Så enkelt er det.