En evighetsmaskin!

For over ti år siden kjøpte byggmester Bjørn Kvingedal sin første avfukter fra F-Tech. – Den går fortsatt som en klokke, sier han.

Bjørn Kvingedal har vært i byggebransjen siden han startet som lærling i 1982. Han etablerte Byggmester Bjørn Kvingedal AS for 15 år siden og firmaet har i dag syv ansatte.

– Vi har stort sett tre til fire prosjekter samtidig. Vi arbeider oftest med tilbygg og rehabilitering av eldre boliger, sier han.

Kvingedal bruker avfuktere i byggeprosessen, både i nye boliger og i arbeid med fuktskadede bygg.

Brukes i hele prosessen

For tiden står den eldste avfukteren fra F-Tech på et byggeprosjekt i Åsane.

– Det produseres mye fukt i løpet av en byggeprosess, for eksempel når murere og malere arbeider med sine produkter, som inneholder mye fuktighet. Da er det svært viktig at avfukteren brukes gjennom hele prosessen, sier Kvingedal.

Fuktskader kan blant annet føre til helseskadelig muggsopp.

– Det er viktig å kunne dokumentere overfor kunder at boligen ikke inneholder for høye verdier av fukt, sier han.

Kvingedal er opptatt av å bruke profesjonelt utstyr, materiale og verktøy når han arbeider og kjøper dette hos profesjonelle aktører i markedet.

– Fukten måles underveis slik at eventuell fuktighet oppdages tidlig i prosessen. På den måten kan skader unngås.

Lokale forskjeller

Kvingedal jobber mye med rehabilitering av eldre boliger i Bergen, og møter ofte på fuktproblemer.

– Når jeg kommer til en bolig som sliter med fukt, ringer jeg gjerne til Magne i F-Tech for å diskutere hvordan vi kan løse problemet, sier han.

Byggmesteren påpeker at det er forskjellige oppfatninger av hvordan man best kan bli kvitt fukt i bygg.

– Det er lokale forskjeller. Det som er riktig for Nord-Norge og Østlandet vil ikke nødvendigvis fungere i Bergen. Uansett vil en avfukter oftest være den riktige løsningen når et hus skal tørkes eller en fuktig kjeller skal fikses.

Rom i rom fungerer

Kvingedal har også erfaring med «rom i rom» – metoden, som gjør det mulig å innrede en kjeller på en slik måte at en unngår fukt.

– Denne metoden har vi benyttet ved flere anledninger og den har fungert godt. Med denne løsningen holder boligen seg tørr, sier Kvingedal.

Metoden går ut på at det skal være noen centimeter med mellomrom mellom grunnmuren og innvendige vegger, mens en avfukter sørger for at luften mellom betongen og de nye veggene holder seg tørr.

– Det er viktig å bruke den beste metoden og det beste verktøyet i prosjekter som er utsatt for fuktighet for å oppnå best mulig resultat.