Mye å spare med adiabatisk kjøling

– På store bygg med høye kjølelaster kan indirekte adiabatisk kjøling senke effektbehovet til kjøling betydelig, poengterer VVS rådgiver Lars-Petter Hellevik i Sweco.

Med adiabatisk kjøling kan temperatur for inntaksluft ofte senkes fra 25 til 19 grader før kjølebatteriet.
– Det er store kostnader spart i installert effekt, rør, pumper og pumpeenergi, understreker Hellevik.

Han poengtere at ventilasjonsaggregatet gjerne kan stå øverst i bygget, mens pumpene står i teknisk rom i kjelleren. Det blir ofte lange rørstrekk med store dimensjoner for å frakte isvann fram til aggregatet.
– I det store bildet er det slik at hvis du kan ha mindre kjølemaskin, blir alt mindre, sier Hellevik.

Fint for skoler

Han anbefaler gjerne adiabatisk kjøling også
• I prosjekter med frikjøling hvor energibrønnparken dimensjoneres etter kjølebehov. Da kan størrelsen på brønnparken reduseres.
• På skoler, som ikke er i drift når kjølebehovet er størst og dermed gjerne kan klare seg uten aktiv kjøling på romnivå.

Mange får seg en vekker

Hellevik har prosjektert kjøleanlegget i Markeveien 1, hvor indirekte adiabatisk kjøling senker effektbehovet med om lag 45 %.  Han synes det er viktig å dele erfaringer med tekniske anlegg som adiabatisk kjøling, og Sweco har vært med på å presentere erfaringer med adiabatisk kjøling for Nemiteks lokallag i Bergen.
– Mange får seg en vekker når vi forteller hvor lite vann adiabatisk kjøling bruker og hvor lave driftskostnadene er, samtidig som det kan gi store besparelser i prosjektet. Jeg håper flere får øynene opp for disse løsningene, sier Hellevik.

Interessen øker voldsomt

F-Tech har levert indirekte adiabatisk kjøling i en årrekke. Interessen har steget jevnt og trutt, men det siste året har den økt voldsomt.
– Blant annet skyldes det mer oppmerksomhet rundt installert kjøleeffekt. Når vi kan levere 100 kW kjøling med 0,5 kW installert effekt, har det stor betydning, fastslår Odd Olav Fosso i F-Tech.

Tre-trinns filterløsning

Mens Oslobygg har anlegg med omvendt osmose ved Ruseløkka skole og Tokerud skole, har DNB Næringseiendom en enklere form for vannrensing med tre-trinns filterløsning i Markeveien 1.
– En slik løsning har vi kommet fram til i samarbeid med Sweco og filterspesialister, opplyser Fosso. Lite kalk og mineraler i vannet gjør det mulig å rense nok med tre filtre: Gråfilter, kullfilter og strifilter.
– Dette holder hvis anlegget bare skal brukes til adiabatisk kjøling. Skal det brukes både til kjøling og befukting, anbefaler vi mer avanserte renseanlegg, understreker Fosso.