Byggtørker med turbo

– Som en problemløser er denne metoden helt genial! Det sier formann André Kleiven i J. H. Nævdal Bygg AS om F-Techs konsept for å tørke gjenstridige bunnsviller.

Byggentreprenøren bruker vanligvis F-Techs rotoravfuktere som byggtørker i sine byggeprosjekter. Rotoravfukterne tørker  utslippsfritt, og kapasiteten pleier å være mer enn god nok. Men i boligprosjektet Nedre Siljustøl i Fana i Bergen holdt ikke denne løsningen.
– Vi hadde hatt en våt periode og slitt med å få bygget tett, så det har ligget mye vann på betongdekket. Da mettes bunnsvillene ganske mye, og det blir utfordrende å tørke dem, poengterer Kleiven.

Byggtørker som angriper bunnsviller fra undersiden

Derfor foreslo F-Tech en fleksibel og effektiv metode for å tørke bunnsviller punktvis med utslippsfri byggtørker:
• 32 mm hull bores helt gjennom bunnsvillene for hver meter for å tørke fra undersiden
• Kanalstusser settes ned i hullene og kobles til fleksible slanger
• Disse kobles til et kanalsystem i hardplast ved hjelp av Y-bend
• Tørr luft fra avfukter blåses inn under bunnsvillene ved hjelp av en høytrykksblåser

– Kanalsystemet er fleksibelt og superenkelt å legge. Det kan tilpasses hvert enkelt prosjekt, forteller André Olsen i F-Tech. Hulltakingen tar mest tid, men Kleiven synes ikke det er noe problem.
– Det å rigge opp for å blåse et område er gjort på under en time, så det er forholdsvis raskt, sier han. At veggene allerede var isolerte ga heller ikke nevneverdig merarbeid.

Tørt nok på et døgn

Hva så med resultatet?
– Dette har gått veldig bra; det er nok til å tørke hele bunnsviller, fastslår Kleiven. F-Tech målte fuktighet i bunnsvillene før oppstart, og fant verdier opp til 25,1 %. Etter 23 timer med tørking var den høyeste verdien nede i 13,8 %.
– Dette er turbotørking, oppsummerer Kleiven, som synes metoden er en genial problemløser.
– Som et supplement til tradisjonell byggtørk er den også veldig effektiv. Du kan bruke den når du har knapp byggetid eller konstruksjoner som er vanskelige å tørke ut, mener han.

Bunnsvillene har fått hull for hver meter. Bygget har duk på innsiden fordi det er blåseisolert.
Hullene går helt gjennom bunnsvillene. Ved hjelp av en kanalstuss og en fleksibel slange kan svillen tørkes fra undersiden. Dette bygget var nettopp tettet, og fuktigheten falt fra 45,9 % helt ned til 8,7 % på 9 dager.