Adsorpsjonsavfukter versus kondensavfukter for å tørke ut vannskader

Bør du velge  kondensavfuktere eller adsorpsjonsavfuktere når du skal tørke ut etter vannskader? Ytelsene er vidt forskjellige ved vanlige temperatur- og fuktforhold. Adsorpsjonsavfuktere er effektive også ved lave temperaturer.

For norske forhold er relativ luftfuktighet på 30 til 50 % et typisk mål ved skadesanering i rom som holder 20 °C. Det betyr at en avfukter bør fungere effektivt ved disse forholdene, siden luften den behandler er innenfor disse fuktighets- og temperaturområdene.

Hva slags type avfukter bør du velge?
– I praksis står det mellom kondensavfukter eller adsorpsjonsavfukter. Her er det veldig viktig å se på hvilke ytelser du faktisk trenger, siden det er stor forskjell på disse to typene, sier André Olsen i F-Tech.

Ytelsene for kondensavfuktere og adsorpsjonsavfuktere er vidt forskjellige ved de temperatur- og fuktforholdene som er vanlig under uttørking etter vannskader.

Kondensavfuktere må kjøle luft til under duggpunktet

En kondensavfukter fungerer ved å kjøle ned luften til under luftens duggpunkt, og da vil fuktigheten begynne å kondensere som vanndråper. Anta at du har 20°C i et rom og ønsker luftfuktighet på 40% for å tørke ut vannskaden.

Det tilsvarer et duggpunkt på 6°C. Med andre ord må kondensavfukteren avkjøle luften fra 20°C til 6°C før luften begynner å kondensere vann.
Denne første nedkjølingen er et tap og sløsing med energi. Deretter må luften avkjøles ytterligere for å frigjøre vann.

– Dette er komplisert, siden vi da er nær frysepunktet og dermed risikerer at det hele fryser til is. Derfor øker problemene med kondensavfukter med lavere temperaturer, påpeker Olsen.

Vil du friske opp fysikk-kunnskapen, sjekk denne videoen om relativ luftfuktighet og duggpunkt:

Store variasjoner i ytelse for kondensavfuktere

Vanligvis er kapasiteten til en kondensavfukter spesifisert ved 30°C og 80 %RH, og den er ofte effektiv i denne varme og fuktige tilstanden.

– Men du kan ikke bruke denne direkte til å dimensjonere for vannskader, fordi arbeidsforholdene er helt forskjellige, forklarer Olsen:

En kondensavfukter vil ha omtrent 80 til 85 % lavere kapasitet ved 20°C og 40%RH, enn ved 30°C og 80%RH. ( Ofte vil den ikke engang fungere ved 20°C og 40%RH).

Adsorpsjonsavfuktere fungerer effektivt også ved lav temperatur

En adsorpsjonsavfukter tørker i stedet luft ved hjelp av silicagel, som er en form for vannmolekylmagnet som absorberer vann og frigjør det igjen med tørr (varm) luft. Silicagel regenereres ved at fuktigheten fjernes ved hjelp av varm luft i en annen del av rotoren. Denne metoden er mer effektiv til å tørke ut vannskader fordi adsorpsjonsavfuktere:

  • Er effektive ved lave temperaturer og fuktighet: Adsorpsjonsavfuktere opprettholder ytelsen under lavere temperatur- og fuktighetsforhold, i motsetning til kondensavfuktere.
  • Er energieffektive: De krever ikke omfattende kjøling, sparer energi og unngår risikoen for frysing.
  • Gir konsistent ytelse: Silikagel fungerer som en vannmolekylmagnet, absorberer fuktighet og frigjør den med (varm), tørr luft.

Kapasiteten til en adsorpsjonsavfukter er vanligvis gitt ved 20°C og 60%RH. Kapasiteten til en CL26 vil være 20 % mindre ved 20°C og 40 %RH, noe som betyr at du fortsatt vil ha mye kapasitet ved disse betingelsene. En fordel med dette prinsippet er at det fungerer ved svært lave temperaturer. Cotes har avfuktere som står i fryselagre ved -30°C uten problemer.

Her kan du se mer om hvorfor en adsorpsjonsavfukter er effektiv når du skal tørke ut vannskader:

Hva skal du velge for å tørke ut et rom på 100 m3?

For vannskader i et rom på 100m3, trenger du en avfuktingskapasitet på 0,6 til 0,9l/t* ved romtilstand (20°C og 40%RH), justert i henhold til omfanget av vannskade*.

Vanligvis er en adsorpsjonsavfukter spesifisert ved 20°C og 60%RH.

  • I dette tilfellet bør du da velge en adsorpsjonsavfukter med kapasitet på 0,7 til 1,1 l/t for å sikre at du har den nødvendige kapasiteten ved ønskede verdier (20°C og 40%RH).

Mens en kondensavfukter er spesifisert ved 30°C og 80%RH.

  • Her bør du da velge en kondensavfukter med kapasitet på 2,8 til 3,7 l/t for å sikre at du har den nødvendige kapasiteten ved måltilstanden (20°C og 40%RH).

– Men vær oppmerksom på at noen kondensavfuktere sliter med å fungere ved lav relativ fuktighet og/eller lave temperaturer, sier Olsen. Cotes har testet kondensavfuktere som gir null ved 20°C og 40%RH. Hvis dataarket ikke oppgir kapasitet ved de verdiene du ønsker å oppnå, bør du spørre leverandøren om det.

Adsorpsjonsavfukter er mest energieffektiv

Avfukterne bruker mer eller mindre samme mengde energi, uavhengig av plassering og avfuktingsnivå. Dette betyr at en kondensavfukter i drift ved ønsket temperatur og luftfuktighet (med 80-85% lavere kapasitet) vil ha dårlig energieffektivitet.

Så selv om en kondensavfukter kan se ut til å fungere bra, gjelder det å vurdere ytelsen ved de faktiske betingelser, det vil si de verdiene du ønsker å oppnå.

– Det kan være 80-85 % mindre effektivt enn spesifisert, eller fungerer kanskje ikke i det hele tatt. Mens en adsorpsjonsavfukter vil fungere under alle forhold, oppsummerer Olsen.