Befuktere med damp

To typer befuktere er vanlige for å tilføre fuktighet som damp: Elementbefukter og elektrodebefukter. Elementbefuktere er klart mest robuste i drift.

Prinsippet for begge disse befukterne er det samme: Å koke vann slik at det blir damp. Det løses imidlertid på litt ulike måter:

  • En elektrodebefukter har to eller flere elektroder i en beholder som fylles med vann. Når det går strøm mellom elektrodene, vil elektrisk motstand i vannet sørge for å varme det opp.
  • En elementbefukter er som en vanlig elektrisk vannkoker, med et varmeelement der elektrisk motstand i elementet varmer opp vannet.

Best erfaring med elementbefuktere

Det er også forskjeller blant annet når det gjelder installasjonskostnad, driftskostnader og hvor presist fuktproduksjonen kan styres. F-Tech kan levere begge typer, men har tatt et valg om primært å tilby elementbefuktere.
– Vi har erfart at mange kunder med elektrodebefukter får trøbbel på grunn av dårlig vannkvalitet, opplyser daglig leder Hilde Brønlund.

Effektiviteten til elektrodebefuktere avhenger av vannkvalitet

Vannkvaliteten avgjør nemlig hvor mye damp en elektrodebefukter kan levere. Mer bestemt avgjøres det av elektrisk ledningsevne i vannet, som igjen kommer an på innholdet av mineraler og salter.

Damp inneholder verken mineraler eller salter, for de vil bli liggende igjen i beholderen. Dette vil skape et stadig voksende (kalk)belegg, og før eller senere må hele beholderen av plast byttes ut.
– Dette kan gjøres raskt, men kommer med en kostnad, poengterer Brønlund.

Elektrodebefuktere trenger vann med mineraler og salter.

Mineraler og salter i vannet vil også danne et belegg (utfelling) på elektrodene, og dette senker effektiviteten over tid. Slike belegg er uunngåelig, siden vannet er nødt til å ha mineraler og salter for å lede elektrisitet. For jo renere vann, desto lavere ledningsevne og mindre dampproduksjon.
– Det går an å tilsette salter i vannet for å få strøm mellom elektrodene, men da korroderer de mye raskere, opplyser Brønlund.

Elementbefuktere kan bruke renset vann

Effektiviteten til en elementbefukter avhenger derimot ikke av vannets ledningsevne. Mengden damp styres av effektpådraget på varmeelementet. Dette gir mer nøyaktig fuktproduksjon enn med elektrodebefuktere.

– Også i elementbefuktere vil det bli noe belegg bli, men det kan reduseres ved å bruke
RO-vann, forklarer Brønlund. Og siden det ikke går strøm i beholderen, kan den være i rustfritt stål som kan rengjøres i stedet for å byttes ut.

Elektrodebefuktere krever hyppigst vedlikehold

Elektrodebefuktere er mye rimeligere i innkjøp enn elementbefuktere, men krever samtidig oftere vedlikehold og utskifting av deler som beskrevet over.
– Det betyr gjerne service flere ganger i året, med hyppig bytte av elektroder og tømme eller bytte ut vanntanken. Vannkvaliteten avgjør behovet, sier Brønlund.
Elementbefuktere har vist seg å være veldig driftssikre, og kan klare seg med service om lag en gang i året.
– Forskjellen i driftskostnader jevner vanligvis ut forskjellen i investeringskostnader i løpet av tre til fire år, opplyser Brønlund.