Svalbard Globale frøhvelv
Over 1,2 millioner frøkopier fra 80 land er nå lagret i Svalbard globale frøhvelv. En avfukter fra F-Tech vokter inngangspartiet for å hindre at fukt slipper inn.
Frøkopiene lagres i kalde, tørre fjellhaller ved -18 grader. Portalbygget i betong har en tunnel inn til hallene, opprinnelig i form av et stålrør. Men fordi permafrosten ikke la seg som planlagt på grunn av klimaendringer, trengte vann inn i den ytterste delen av tunnelen. Derfor sørget Statsbygg for å erstatte stålrøret med en kraftigere, vanntett betongkonstruksjon som sto klar i 2019.
Tørker luft som kommer inn
Under rehabiliteringen installerte Trønderblikk en avfukter i portalbygget.
– Det er for å være sikker på å få tørket luft som kommer inn når dørene åpnes, poengterer daglig leder Raymond Wærdahl i Trønderblikk Inneklima.
Særlig om sommeren kan det komme varmere, fuktig luft inn i portalbygget, og det kan raskt bli til is på de kalde veggene. Når dørene åpnes, vil avfukteren sikre overtrykk av tørr luft som effektiv hindrer ising.
– Avfukteren sviver og går, og fungerer bra etter det vi vet, opplyser Wærdahl.
Permafrost som sikring
Frøhvelvet er etablert og fullfinansiert av den norske stat. Hvelvet har tre haller på til sammen 1000 kvadratmeter. Permafrosten holder tre til fire minusgrader, og vil sikre at frøene fra nyttevekster oppbevares i minusgrader selv om fryseanleggene skulle svikte. Frøene pakkes i forseglede poser som legges i forseglede bokser, og plasseres i høye hyllereoler inne i hvelvet.