Unngå reklamasjoner på tre og parkettgulv

Mange som bygger hus lever i den troen at så lenge været er fint og solen skinner så er det tørt nok.

Realiteten er at det er om sommeren det er mest fuktighet i luften innendørs. Skal det legges parkett eller furugulv, eller om panel skal opp på veggen og listverk skal gjæres nøyaktig, er risikoen for en kostbar reparasjon størst om sommeren.

Økt fuktighet i tre på varme dager

En varm og fin sommerdag er gjerne luftfuktigheten oppe i over 70% inne i et nybygg.
Dersom uinnpakkede materialer ligger i et slikt fuktig klima, vil trefuktigheten øke jo lengre de ligger lagret, helt opp mot 12% hvis de ligger lenge nok. Når gulvet er lagt ser imidlertid alt fint ut.
Ut i februar når huset er tatt i bruk og fyringssesongen har vart en stund, vil trefuktigheten i treverket kunne komme ned til 5%. Trevirke balanserer seg ganske raskt i forhold til omgivelsene.

Ett furugulv som har en trefuktighet på 12 % ved legging og en bredde på 6 meter, vil krympe med totalt 10,5 cm fra det legges om sommeren frem til senvinteren ved en trefuktighet på 5 %. Tilsvarende vil bøkeparkett, som har en større breddebevegelse enn furu, krympe med ca 12 cm hvis den legges i ett rom med tilsvarende forutsetninger.

Hvis materialene derimot får ligge å tørke ved en luftfuktighet på mellom 35-40% og man holder denne fuktigheten mens parketten legges, vil du være midt på skalaen slik at vandringen blir lik mellom sommer og vinter. Dette er ikke alltid nødvendig for heltregulv og parkett som normalt er kunstig nedtørket til riktig fuktnivå og pakket i plast. Det er derfor viktig å ikke åpne pakken før legging av gulv.

Det er uansett viktig å måle trefuktigheten før gulvet legges. 35% luftfuktighet tilsvarer ca 8% trefuktighet.

Les mer om byggtørking her

Les mer om legging av parkett Hos Norsk Treteknisk Institutt her

Klimaet kan varier fra plass til plass i det langstrakte landet vårt. Norsk Treteknisk Institutt har skrevet om Klima og trestabilitet her